דיבור עצמי חיובי: הנשק הסודי להשגת יעדי כושר שלכם בשנת 2021

סיום השנה האזרחית עשוי להיות אחד הרגעים החיוביים והחגיגיים ביותר בשנה, אך עבור חלקנו הוא יכול לשמש גם כטריגר למחשבות לא חיוביות וחששות. האם עשינו עבודה טובה מספיק לאורך השנה באכילה מאוזנת ופעילות גופנית קבועה, או שאנחנו מציינים את הכניסה לשנה האזרחית החדשה כשאנחנו לא מרוצים מעצמנו ומרגישים שמעדנו ולא עמדנו בציפיות בשנה האחרונה, שהייתה כאמור שנה מאתגרת במיוחד בכל ההיבטים. אבל יש לנו הצעה לפתרון שמגיעה מכיוון בלתי צפוי: הקול הפנימי שלנו, או הדברים שאנחנו אומרים לעצמנו.
הפסיכולוגיה שעומדת מאחורי ניהול המשקל שלנו מתמקדת בעיקר בהתאמה מחודשת של העמדות שלנו לאופן שבו אנחנו אוכלים, דוגמת בחירת מזון טובה יותר והבנת הגורמים שמעודדים אכילת יתר.1 זה עשוי להיות כרוך גם בצורך ללמוד ‘להיות נחמדים’ לעצמנו. אבל יש טוויסט נוסף בפסיכולוגיה זו, שלוקח את הדיבור העצמי החיובי צעד אחד קדימה בהתבסס על האמונה שיש לכם את מה שצריך כדי להשיג את יעדי הכושר שלכם. העיקרון שעומד מאחורי אופן חשיבה הוא שאנחנו נוטים לפעול, לפחות באופן חלקי, בהתאם לדברים שאנחנו מספרים לעצמנו על עצמנו. אז אם אתם רואים בעצמכם אדם שמקפיד על קיום אורח חיים בריא ופעיל, ישנה סבירות שתממשו זאת דרך תזונה טובה יותר, פעילות גופנית רבה יותר ודימוי עצמי חיובי יותר.4,3,2
כמובן, דיבור עצמי חיובי ואמונה עצמית בלבד לא יגרמו לכם להשיג את יעדי הכושר או המשקל שלכם, אבל הם עשויים להיות חלק חשוב מהפאזל. לכן, למרות שמה שאתם עושים הוא חשוב, גם מה שאתם מרגישים כלפי עצמכם הוא חשוב. מדובר בהרבה יותר ממספר הסופגניות שתאכלו בחג החנוכה הקרוב או ממספר הצעדים שצעדתם בכל יום. הכוונה היא ליישום של דיבור עצמי ואמונה חיוביים ולהפוך למעודדים ולמאמנים של עצמכם. בעזרת גישה זו תוכלו ליהנות, למצוא את האיזון בין פינוקים לאורח חיים בריא, ולהתחיל את השנה האזרחית החדשה עם חשיבה חיובית.
נסו להשתמש בדוגמאות פשוטות ושכיחות אלה לדיבור עצמי חיובי:
פספסתם אימון? במקום לחשוב “אני עצלן“, דיבור עצמי חיובי אומר, “אני אהפוך את היום הזה ליום מנוחה ואשתמש בזמן הפנוי כדי לתכנן אימון מעולה למחר.”
אכלתם יותר מדי סופגניות ולביבות בחנוכה? במקום לומר “כבר פישלתי, אז אני אמשיך “להתחזר” גם בשארית החג”, דיבור עצמי חיובי אומר, “זה לא סוף העולם – אני איהנה מהאוכל ואז אחזור לאכול באופן מאוזן.”
עליתם במשקל בפעם האחרונה שנשקלתם? במקום לחשוב “אני מוותר. לעולם לא אצליח להגיע למשקל היעד שלי, אז למה לטרוח?”, דיבור עצמי חיובי אומר, “לא נורא, אני אקבע יעד חדש חדש בשבועות הקרובים ואעשה כמה בחירות טובות יותר כדי להגיע אליו.”
זכרו, דיבור עצמי חיובי פירושו לא לייסר את עצמכם אם “חטאתם”. לחלופין, השתמשו בקול הפנימי שלכם כדי להזכיר לעצמכם שרק משום שמעדתם, זה לא אומר שאתם צריכים ליפול.
שנת 2021 שמחה, בריאה וחיובית לכולנו!
מקורות
- Castelnuovo, G., et al., Cognitive behavioral therapy to aid weight loss in obese patients: current perspectives. Psychol Res Behav Manag, 2017. 10: p. 165-173.
- Varkevisser, R.D.M., et al., Determinants of weight loss maintenance: a systematic review. Obes Rev, 2019. 20(2): p. 171-211.
- Sheeran, P., et al., The impact of changing attitudes, norms, and self-efficacy on health-related intentions and behavior: A meta-analysis. Health Psychol, 2016. 35(11): p. 1178-1188.
- Teixeira, P.J., et al., Successful behavior change in obesity interventions in adults: a systematic review of self-regulation mediators. BMC Med, 2015. 13: p. 84.