10 דברים שחייבים לדעת על תפוח אדמה

מהם הערכים והסגולות של תפוח אדמה? כמה קלוריות יש בו? האם הוא באמת כל כך משמין כפי שנדמה לנו? ואיך כדאי להכין אותו כדי לזכות בכל הטוב שבו?
תפוח אדמה הוא ירק ממשפחת הסולניים, ואחד מהירקות הנצרכים ביותר בעולם. תפוח האדמה נחשב למזון יעיל במדינות עניות, כיוון שהוא מכיל ערכים תזונתיים גבוהים ומספק פחמימות, הוא יעיל במניעת מצבי תת תזונה ואינו יקר. בנוסף, לתפוח האדמה ישנם סגולות בריאותיות רבות אך אופן ההכנה שלו משפיע מאוד על סגולותיו. הורגלנו לאכול את תפוחי האדמה שלנו בצורת צ’יפס, פירה, תפוח אדמה מוקדם או בתוך מדורה בל”ג בעומר, אך כל אלו פוגעים באיכותו של התפוח מהאדמה. אז מה חשוב לדעת?
-
- כמה שיותר טבעי – כדי לזכות בערכים התזונתיים של תפוח האדמה, נרצה לאכול אותו כמה שיותר קרוב למקורו, כלומר – מאודה או אפוי ולהפחית משמעותית את כמות השמן שהורגלנו לשפוך עליו. תהליך טיגון תפוח האדמה פוגע בערכים התזונתיים שלו.
- יש בו גם חלבון – למרות שאנחנו תופסים את תפוח האדמה כירק פחמימתי, יש בו גם כמות יפה של חלבון בהשוואה לירקות אחרים. ב-100 גרם של תפוח אדמה יש כ-1.7 גרם חלבון.
- כמה קלוריות? ב-100 גרם של תפוח אדמה אפוי או מבושל, יש כ-90 קלוריות, מתוכם כ-20 גרם פחמימות. ב-100 גרם של תפוח אדמה מטוגן יש כ-330 קלוריות, כך שצ’יפס מתפוח אדמה בינוני אחד, עלול להגיע למעל 500 קלוריות. שימו לב להבדלים הגדולים באופן הכנת תפוח האדמה.
- שפע יתרונות – בתפוח אדמה, שיצא שם לא משהו בגלל אופן הכנתו הקלוקלת, יש שפע של יתרונות בריאותיים בזכות הוויטמינים והמינרלים הרבים שבו וביניהם המינרלים: אשלגן, ברזל, נחושת, ומנגן, והוויטמינים: C, B. תפוח האדמה יעיל למערכת העצבים, לפעילות תאי המוח, לשמירה על לחץ דם תקין, והוא מועיל למערכת העיכול.
- אנשים העוסקים בספורט – אנשים העוסקים בספורט סיבולת, הזקוקים למאגרי אנרגיה, טוב שיאכלו תפוחי אדמה ביום האימון או ביום שלפניו, כדי שיישמרו במאגרי הגליקוגן שבגוף.
- סיבים תזונתיים – בתפוח אדמה ישנם גם סיבים תזונתיים (אל תקלפו את הקליפה), העוזרים לשמור על תחושת שובע.
- עלייה במשקל – אם אתם מעוניינים לעלות במשקל, מוטב שתאכלו תפוחי אדמה שעשויים לעזור לעלייה בצורה בריאה במשקל. עם זאת, אל תשכחו לצרוך אותו במצבו הטבעי ולא כצ’יפס.
- ומה עם מי שרוצה לשמור על משקלו? ניתן לשלב את תפוחי האדמה בתפריטי בריאות וירידה במשקל כל עוד תשמרו על צורת בישול טבעית, וויתור על השמן, אכילה במידה הנכונה לכם וכמובן – לא לשכוח סלט ירקות גדול בצד.
- למניעת סרטן – מספר מחקרים מצאו כי בתפוחי-אדמה ישנם נוגדי חמצון, נוגדי שגשוג תאים ונוגדי התפתחות סרטן.
- אחסנו חכם – שמרו את תפוחי האדמה במקום מוצל וקריר והרחיקו את תפוחי האדמה מהשמש, שגורמת לתפוחי האדמה להפוך לירוקים ופחות מומלצים לאכילה.
מאת: שרון ינובסקי קפלן – מאמנת כושר וריצה, אמא לארבע, מרתוניסטית ועיתונאית.