קפה טוב או רע לבריאות שלנו?

Wake up and smell the coffee – אז להריח מותר…
אבל מה עם לשתות אותו?
לפעמים נורא קשה להתעורר ואם זה מרגיש לכם שכמויות אדירות של קפאין יידרשו כאן כדי לצלוח את הבוקר ואת היום כולו, כדאי מאוד שנעשה לרגע סדר ונוודא שהנזק לא עולה על התועלת.
האם קפה טוב או רע לבריאות שלנו?
נושא הקפה הוא לגמרי שנוי במחלוקת וכמו כל מוצר פופולרי שעומדת מאחוריו תעשיה שלמה שמגלגלת מיליארדים ישנם מחקרים לכאן ולכאן – ואם תרצו מדובר בשני מחנות מנוגדים.
מחנה מתנגדי הקפה
המחנה הראשון הם אלה שמתנגדים בכל תוקף לצריכה של קפאין, בין אם בקפה ובין אם בתה או בכל מוצר אחר שמכיל קפאין, וטוענים שמדובר בנזק של ממש לגוף ולבריאות.
הרבה מהטענות של מחנה הנגד מתבססות על האקרילאמיד – תרכובת כימית הנחשבת רעילה ביותר לבני אדם והמצויה בכמה מזונות שונים שעברו טיפול אגרסיבי בחום, כשקפה הוא אחד מהם. פולי הקפה הגולמיים מעובדים בטמפרטורה גבוהה מאוד במהלך הקלייה.
בשל צריכת הקפה הגבוהה ברחבי העולם כולו, עולם המחקר החליט שחייבים למצוא פתרונות להפחתת האקרילאמיד – ויפה שעה אחת קודם. שורה של מחקרים הוקדשו לכך ואף בסקירה רחבה שהתפרסמה בשנת 2020 תוארו כל האסטרטגיות שהוצעו לצורך הפחתת התרכובת ככל הניתן, כגון קליה בוואקום. נכון לעת פרסום הסקירה ההמלצה הייתה לבחור בקפה הירוק מזן ערביקה שנחשב לאיכותי ביותר. בתהליך ייצור הקפה זן ערביקה עובר קליה תרמית גבוהה וטכניקות חליטה קצרות ביותר אשר מובילות לרמות אקרילאמיד נמוכות בהשוואה לזני הפולים האחרים.
ועל מה עוד מתבססים מתנגדי הקפה? מחקרים משנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20 אף הראו כי שתיית קפה מעלה את הסיכון לסרטן הלבלב, מחלות לב ובעיות אחרות.
ומנגד… מחנה תומכי הקפה (ואם נהייה כנים, המחנה היותר אהוב עלינו)
והנה, למרות ועל אף שמחקרים מוקדמים ורבים שנעשו על קפה מצאו שהוא עלול להוביל לבעיות בריאותיות חמורות, חלקן פחות וחלקן יותר, מחקרים עדכניים מספקים עדויות וראיות חזקות ומבוססות לכך ששתיית קפה היא דווקא בריאה לנו וכי יש לו, לקפה שלנו, מסתבר, סגולות בריאותיות רבות.
כבר בשנת 2009 נתפרסמה כתבה במגזין של אוניברסיטת הרווארד הטוענת כי שתיית קפה לא רק שאינה גורמת לסרטן אלה, לפי מחקרים, מגנה מפני סוגים שונים של סרטן.
ולא רק זה, שתיית קפה, מצוין בכתבה, בטוחה גם ללב שלנו – עד כדי כך שאיגוד הלב האמריקני טוען שאין שום בעיה לנפגעי התקף לב לשתות כוס או שתיים ביום גם כשהם מתאוששים בבית חולים. גם תוצאות מחקר האחיות הגדול והידוע מובילות לכך ששתיית קפה מפחיתה את הסיכון למוות מוקדם מהתקף לב או שבץ מוחי.
“הראיות הכוללות היו די משכנעות שקפה הוא יותר בריא מאשר מזיק מבחינת תוצאות בריאותיות” –דבריו של דוקטור פרנק הו, שכיהן כיו”ר המחלקה לתזונה בבית הספר לבריאות הציבור של הרווארד, במאמר שהתפרסם ב-5 באפריל 2021, ומאותו מאמר: “עבור רוב האנשים, צריכת קפה מתונה יכולה להשתלב בתזונה בריאה”.
דוקטור הו טוען, כי צריכת קפה במינון של בין 2-5 כוסות ביום מורידה את הסיכון לחלות במחלות שונות: סוכרת מסוג 2, מחלות לב, סרטן כבד, מחלת פרקינסון ואפילו… דיכאון.
אז מה המסקנה?
אם המחקרים בכבודם ובעצמם אומרים שזה בסדר לשתות בין 2-5 כוסות קפה ביום, מי אנחנו שנעמוד ביניכם לבין כוס הקפה שלכם???
אבל… וזה אבל חשוב! למי שסיים את ה”מכסה” היומית שלו ועדיין משתוקק לקפה מומלץ בחום לנסות את הגרסה המיוחדת שלנו ל”קפה פריזאי”!
קבלו מאיתנו מתכון למשקה מעוטר בתמרים מתוקים ועתיר בחומרים מזינים – פינוק נהדר לשעת צהריים/אחה”צ עם ניחוח אקזוטי!
אלה המצרכים:
1 כף אבקת משקה בטעם שוקולד 46 קלוריות
1 כף אבקת משקה בטעם וניל 46 קלוריות
250 מ”ל חלב דל שומן 125 קלוריות
3 תמרים 60 קלוריות
סך הכל 277 קלוריות
וככה מכינים את המשקה המ-ו-ש-ל-ם הזה:
כל הרכיבים לבלנדר…
אופציה – תוספת של כמה קוביות קרח
מאת: עינב בורשטיין – מדריכת כושר ויועצת תזונה טבעית
