מהו מטבח אקולוגי ואיך עושים את זה בבית?

בשנים האחרונות קיבלנו יותר ויותר מודעות לגבי שמירה על הסביבה שלנו. כולנו קונים הרבה יותר מזון מאשר בעבר, הכל מוגש לנו באריזות פלסטיק ואנחנו זורקים הרבה מאוד מזון ואריזות שפוגעות בים, בטבע, בחיות ובסביבה. מחקרים מצאו שמעל ל-30 אחוז מהאוכל שאנחנו קונים ומייצרים הופך לפסולת שנערמת לה ופוגעת בכדור הארץ. אז איך כל אחד מאיתנו יוכל להכניס קצת אקולוגיה למטבח שלו וביחד גם לאכול בריא יותר וגם להטיב עם הסביבה שלנו?

  1. נרצה לייצר פחות זבל – איך נעשה את זה? במקום לקנות מזון באריזות קונות, חפשו את האריזות הגדולות ובכך אתם כבר חוסכים בזבל. ניתן למשל לקנות אורז וקטניות באריזות גדולות ואת מה שנשאר לנו אנחנו נוכל לאחסן בצנצנות זכוכית לזמנים אחרים, העיקר שלא נאגור פלסטיקים מיותרים.
  2. קונים רק מה שצריך – אין סיבה לקנות דברים שאתם לא בטוחים שתשתמשו בהם או שהכמות שלהם לא תואמת את הצרכים שלכם. קנו בדיוק מה שאתם צריכים ומעוניינים לאכול.
  3. במקום לזרוק אוכל – הכי קל לנו לזרוק אוכל שאנחנו לא רוצים לאכול, אבל תזכרו שתמיד יהיה מישהו שישמח לאכול את המאכלים הטעימים שלכם. בנוסף, מזון שעומד להתקלקל, ניתן להכין ממנו משהו אחר או לשמור במקפיא למועד אחר.
  4. קנו אקולוגי – נסו לקנות ירקות ופירות ודברים שניתן בארץ. כשאנחנו קונים תוצרת הארץ, אנחנו שומרים על כדור הארץ. יש לזה הרבה יתרונות, גם בריאותיים וגם סביבתיים, כשאנחנו קונים תוצרת מקומית אנחנו צורכים פחות אריזות וגם יש פחות שימוש בדלק. אולי זה נשמע לנו קטנטני, אבל ככל שיותר אנשים יעשו זאת, נוכל לעשות שינוי גדול.
  5. עברו לתיקי בד – השקיות של הסופר מזהמות מאוד את הסביבה ולא סתם הן עולות לכם היום יותר. במקום לקחת עוד שקיות מהסופר, הביאו אתכם מהבית תיקי בד או עגלות נוחות ואם אתם נוהגים לעשות משלוחים, בקשו בהערות שיארזו את המזון בשקיות רב פעמיות.
  6. וותרו על שימוש בחד פעמי – הכלים החד פעמיים פוגעים בסביבה וגם בבריאות שלנו. מחקרים מצאו שמזון ששהה בפלסטיקים למשל, חודר אל המזון שלנו. שמרו את המאכלים שלכם בכלי זכוכית.
  7. קונים בפלסטיק? ישנם מאכלים מסוימים שנמכרים באריזות פלסטיק ואין לנו ברירה אלא לקנות אותם, אבל אם כבר פלסטיק, תחפשו לקנות את הדברים שנשארים לטווח ארוך שלא מעודדים זריקה מיותרת. בנוסף, נסו להמשיך להשתמש באותו פלסטיק כמה שיותר, גם במקומות מחוץ למטבח ולמצוא לו תועלת לטובת אחסון.


  1. קנו ירקות ופירות שגדלים בעונה – בכך אתם שומרים על הבריאות שלכם, פירות וירקות עונתיים הם הכי בריאים לנו וגם, כשאנחנו קונים מחוץ לעונה, אנחנו בעצם מעודדים עוד ועוד ייבוא, שינוע, ושימוש נוסף באריזות ובפלסטיקים.
  2. עשו זאת בבית – תמיד חלמתם לשתול נענע בעדנית? למתקדמים שביניכם שרוצים לקחת צעד אחד קדימה את התמיכה במטבח אקולוגי, נסו לשתול ולגדל בעצמכם את הפירות, הירקות והעלים שלכם. אם אין לכם גינה, השקיעו בכמה עציצים שיניבו לכם אפילו עשבי תיבול, שיחסכו כמה שקיות סופר.
  3. מהו בישול אקולוגי – בישול אקולוגי מדבר על שימוש בחומרי גלם טריים, עונתיים, פשוטים וכמה שיותר קרובים אל הטבע. למשל: שימוש בפירות, ירקות, דגנים, קטניות, שקדים, אגוזים, טחינה.
  4. טיפ כדי לא לזרוק אוכל – בשלו כל יום לאותו היום, כך תהיו ערים לחשקים שלכם ושל בני משפחתכם. מה שנשאר תקפיאו או שתאכלו ביום למחרת.
  5. נצלו את חום התנור – אין סיבה להפעיל את התנור שלנו לטובת הכנת מאכל אחד, נצלו את חום התנור להכנת כמה מאכלים גם יחד. למשל: תפוחי אדמה בתנור יחד עם לחם ביתי.
  6. מחזרו את המזון – יש היום לא מעט דרכים למחזר את המזון. אל תתעצלו. הפרידו את האריזות ומיינו אותם לבקבוקי זכוכית, פלסטיק, ארגזים, ניירות ומזון. השקיעו במחזור לטובת העתיד של כולנו.



כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:
תזונה
15-05-2022
איך לטפל בדלקת? המאכלים שכדאי ולא כדאי לכם לאכול
ספורט
12-05-2022
למה קרוספיט מומלץ לגברים?
מתכונים
10-05-2022
מתכון להכנת ספרינג רול עם דיפ בוטנים
תזונה
08-05-2022
6 סיבות שעלולות לגרום לכם לאבד שליטה לגבי האכילה
ספורט
01-05-2022
טעויות שעושים באימונים הגורמות לכאבי גב
טיפוח
24-04-2022
הסימנים שמצביעים שכנראה יש לכם מחסור בוויטמין D
טיפוח
21-04-2022
סדרו את היום: איך לנהל את הזמן כדי להצליח לחיות באורח חיים בריא?
מתכונים
19-04-2022
מתכון להכנת שייק סגול