18 טיפים בריאים לאכילה טובה בערב ראש השנה

ראש השנה שוב הגיע ואיתו מגיעות גם הארוחות הגדולות והטעימות. הידעתם שישראלים מעלים בתקופת החגים בין 2-4 קילוגרמים? מי שלא יקזז אותם ידאג לאזן, ויעלה מדי שנה כמה קילוגרמים בשנה, תוך 10 שנים עלול למצוא את עצמו בהשמנת יתר מסוכנת. אבל יותר מזה, נרצה ללמוד ליהנות מהחגים ומהתקופה המשמחת לצד המשפחה מבלי לפגוע בבריאות שלנו. אז איך עושים את זה?

קבלו 18 עצות וטיפים שימושיים לשולחן החג הראשון בשנה.

  1. לא מגיעים מורעבים – רצוי לא להגיע עם מצב רעב קיצוני כדי לא להגיע ולטרוף מכל מאכלי החג ללא שליטה. עם זאת, הרבה אנשים מפחדים שיאכלו הרבה בחג אז הם אוכלים לפני, ואז מתקשים לוותר על כל מאכלי החג ומכך יוצא שאוכלים יותר מדי באותו היום. מומלץ לאכול מעט כמה שעות לפני הארוחה, ארוחה מאוזנת ולשמור על מידת רעב סבירה. ניתן גם לשלב ארוחות יחד. באותו יום של ארוחת החג, ניתן לוותר על ארוחה אחת ולהקטין כמויות מהארוחות.
  2. הכניסו מספיק ויטמינים ומינרלים – הרבה פעמים יש לנו צורך לנשנש או לאכול הרבה ומכל דבר רק כי חסר לגוף שלנו רכיבים תזונתיים חשובים. מומלץ לשתות מיץ ירקות בבוקר או שייק ירוק עם פירות כדי למלא את מאגרי האנרגיה והבריאות.
  3. זכרו לקזז ביום שאחרי – יש חשיבות לקזז בקלוריות גם ביום שאחרי, ולהכניס קלוריות בריאות שמגיעות בעיקר מפירות וירקות שמעניקים שפע של ויטמינים ומינרלים וגם עוזרים לשמור על תחושת שובע ולפנות רעלים וסוכרים מהגוף.
  4. שתו מספיק מים לפני – הרבה פעמים אנחנו מבלבלים תחושת צמא עם רעב. שתו כ-2 כוסות מים בלגימות איטיות כחצי שעה לפני הארוחה, אתם תראו שתרצו לאכול הרבה פחות.
  5. הביאו לעצמכם סלט ירוק – סלט ירוק עוזר לגוף לעכל יותר טוב את המזון, עוזר לשמור על תחושת שובע וגם טעים, מרענן ובריא. הביאו אתכם סלט לארוחה למקרה שלא יהיה או שיהיה סלט עתיר בשומנים ונספחים מיותרים ועתירי קלוריות כמו למשל קרוטונים, אגוזים מסוכרים או פסטות.
  6. היזהרו מרטבים לא מזוהים – רטבים רק נראים תמימים אך עלולים להיות מלאי שומן וסוכר. בכף אחת של רוטב ניתן למצוא לעיתים 200 קלוריות שמקורן מסוכר או משומן. לפעמים אפילו סלט חסה תמים עלול להיות טבול ברוטב בעייתי ולכן עדיף אם אפשר לתבל את הסלט בלימון ומלח ולוותר על רטבים עתירי שומן.
  7. אל תתביישו לשאול מה יש באוכל – שאלו איזה רוטב יש בסלט, ממה עשויה הפשטידה ואיך מתובל הבשר. אל תתביישו לשאול כי הביישן עלול להפסיד פה ולהכניס יותר מדי קלוריות בארוחה אחת.


  1. התחילו את הארוחה עם הסלט – הסלט עשיר בסיבים תזונתיים שאחראים על תחושת שובע והסלט גם יעניק לכם הרבה ערכים טובים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. התחילו את הארוחה עם הסלט ובכך תבטיחו לעצמכם שתאכלו פחות ממנות אחרות, שאולי פחות בריאות ופחות משביעות.
  2. אכלו לאט ולעסו היטב את המזון – אכילה איטית עוזרת לאכול פחות, לעיסה איטית עד למצב של עיסה, עוזרת לעיכול וספיגה טובים יותר ולכן חשוב לשבת זקוף, לאכול לאט וללעוס היטב כל ביס. אל תמהרו, יש זמן רב לשבת סביב השולחן.
  3. מלאו פעם אחת את הצלחת – הסתכלו על כל המאכלים. תכננו לפני שאתם מעמיסים על הצלחת. תשאלו את עצמכם, מה חשוב לי לאכול, מה מגרה אותי, ואיך אני יכול לאזן. לאחר מכן, מלאו את הצלחת בכל מה שאתם רוצים, אבל פעם אחת, כי אם לא שמים גבול, ממלאים עוד ועוד ועוד.
  4. אל תתפוצצו. השאירו תמיד מקום לעוד. אל תשכחו שגם למחרת יש ארוחה – הרמב"ם, גדול הרופאים, דיבר על כך שמרבית מהתחלואות של האדם הם מאכילה גסה, כלומר – יותר מדי אוכל. בנוסף, המליץ על להשאיר תמיד שליש מהקיבה ריק, אז קשה למדוד מה זה שליש קיבה, אבל אל תחכו לתחושת המחנק והכפתור המתפוצץ.
  5. זכרו שלשאר הארוחה יש בדיוק את אותו הטעם –טעמתם ביס אחד והיה טעים? אחר כך אכלתם כדי למלא את הקיבה? יופי, תדעו לעצור מתוך ידיעה שלשאר האוכל כבר יש בדיוק את אותו הטעם.
  6. אל תחסכו מעצמכם מאכלים שאתם אוהבים – לפעמים אנחנו מונעים מעצמינו מאכלים שאנחנו אוהבים ואז מפצים על כך היטב עם קינוחים או בארוחות אחרות. הקשיבו לגוף שלכם ועם זאת הרשו לעצמכם להתפנק במידה על המאכלים שאתם אוהבים. כשאוכלים במידה הנכונה, אפשר ליהנות גם מהאוכל האהוב, גם אם הוא לא נחשב לשיא הבריאות.
  7. הימנעו מאכילת קלוריות ריקות כמו מיצים ממותקים, רטבים מיותרים או יותר מדי התעכבות על הברכות של ההתחלה – בתחילת הארוחה, יש לנו ברכות שמלוות באכילה כמו תפוח בדבש או רימון. אכלו לשם הברכה ולא לשם ההתמלאות. זכרו שיש לאחר מכן ארוחה שלמה. חוץ מזה, בחרו לשתות מים וותרו על השתייה הממותקת שתורמת רק להעלאה של רמות הסוכר והקלוריות.
  8. זכרו שבאתם ליהנות, לא רק לאכול. אכלו לאט ושוחחו עם המשפחה – מדי פעם הניחו את המזלג, הסתכלו בעיניים של מי שיושב לצידכם או ממולכם, הקשיבו, שוחחו, וזכרו שלא כל יום חג, ויש לנו הזדמנות ליהנות ביחד.
  9. חכו עם הקינוח, אולי תגלו שהגוף לא מעוניין – אחרי ארוחה כבדה, הגוף שלנו יותר עייף ובאוטומט שלנו, אנחנו נחפש משהו מתוק כדי להתעורר, אבל חכו רגע. תנו לאוכל לרדת ולהתעכל. חכו לפחות חצי שעה. הקינוח יחכה. אחרי חצי שעה החשק למתוק ירד, וגם אם תאכלו מנה של קינוח, לא בטוח שתצטרכו לסיים את כולו.
  10. היו פעילים לאחר הארוחה, בקשו לעזור והתרחקו מהשולחן – כדי להוריד את רמות הסוכר וכדי להפסיק לאכול, היו חלק מהמפנים מהשולחן, מהמנקים והמסדרים, ובכך תוציאו יותר קלוריות ותפסיקו להכניס. כשאנחנו יושבים סביב השולחן, אנחנו חשופים לאכילת יתר בלי שום הצדקה של רעב.
  11. שחקו עם הילדים או דברו, העסיקו את הפה בדברים אחרים מאכילה – ארוחת החג עלולה להימשך שעות מרובות כאשר גם כשסיימנו לאכול, במשפחות רבות ממשיכים ללעוס פיצוחים, פירות וקינוחים. השתדלו לא להיות חלק מחגיגת האכילה הזו והעסיקו את הפה שלכם בדיבור או במשחק עם הילדים.

מאת: שרון ינובסקי קפלן –  מאמנת כושר וריצה, אמא ל-3 בנים, מרתוניסטית ועיתונאית.




כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:
מתכונים
14-09-2021
מתכון להכנת תה פירות יער
תזונה
12-09-2021
איך לצום נכון? המדריך לצום יום כיפור בריא וקל
תזונה
09-09-2021
9 טריקים קטנים שאם תעשו אותם לא תשמינו בחגים האלו
מתכונים
07-09-2021
מתכון להכנת מלבי
מתכונים
01-09-2021
מתכון להכנת משקה מלפפון מנטה
תזונה
22-08-2021
כיצד תוכלו להימנע מאכילת יתר?
ספורט
19-08-2021
תכונות האופי של הספורטאים המצליחים
מתכונים
10-08-2021
מתכון להכנת מרק גספצ'ו