מה גברים צריכים לדעת על סויה

מה גברים צריכים לדעת על סויה

מהו הדבר הראשון שאתם חושבים עליו כשאתם חושבים על סויה? כנראה על אחת מהצורות הרבות בהן היא נצרכת: טופו, חלב סויה, טמפה, אדממה ואחרים. מזונות מבוססי סויה הם פופולריים, בשל סיבה מסוימת: לסויה יש תועלות בריאותיות רבות עבור נשים וגברים כאחד.

סויה היא מקור נפלא לחלבון איכותי, ומזונות מבוססי סויה הם לרוב דלים בשומן רווי. פולי סויה מכילים גם סיבים, סידן, ברזל, חומצות שומן אומגה 3, בנוסף לוויטמינים ומינרלים חיוניים אחרים. בנוסף, לפי ניתוח שפורסם בכתב העת הבין-לאומי לתזונת ספורט (International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism), צריכת חלבון סויה לאחר אימוני התנגדות עשויה להוביל לעלייה במסת השריר ובכוח, באותה מידה כמו תוסף המכיל חלבון מן החי.

ישנם מחקרים רבים התומכים ביתרונות הבריאותיים הרבים של סויה. עם זאת, ישנם גברים שעדיין מסתייגים מצריכת סויה. הסתייגויות אלה עשויות להיות מבוססות על שתי תפיסות שגויות אליהן אני רוצה להתייחס.



סויה אינה גורמת לעלייה ברמות האסטרוגן או לירידה ברמות הטסטוסטרון אצל גברים

תפיסות שגויות הנוגעות למוצרי סויה נובעות מהעובדה שסויה היא מקור עשיר במיוחד באיזופלבונים, שהם כימיקלים צמחיים המיוצרים באופן טבעי ומסווגים כפיטואסטרוגנים. פיטואסטרוגנים הם רכיבים צמחיים המצויים בסוגי מזון שונים, אך הכמויות בסויה גדולות באופן משמעותי ממזונות אחרים. עם זאת, למרות סיווגם כאסטרוגנים צמחיים, איזופלבונים מסויה נבדלים הן ברמה המולקולרית והן ברמה הקלינית מההורמון האנושי אסטרוגן.

מקורו של החשש משיבוש הורמונלי הוא בשני דוחות מקרה, שכל אחד מהם מתאר גברים אינדיבידואליים שחווים הפרעות הורמונליות שלכאורה התרחשו בשל צריכת מזונות סויה. עם זאת, חשוב לציין כי כל אחד מהגברים שתוארו בדיווחים אלה צרכו כמויות גדולות במיוחד של מזונות סויה, בערך פי תשעה מכמות האיזופלאבונים הנצרכים בדרך כלל על ידי גברים מבוגרים יותר ביפן, מדינה בה הסויה היא מרכיב מסורתי בתזונה.

כמות גדולה מדי מכל סוג מזון עלולה להוביל לבעיות בריאותיות. יתר על כן, צריכת הסויה של שני גברים אלה התרחשה בהקשר של תזונת חסר, מכיוון שרוב הקלוריות בתפריט שלהם הגיעו ממזון אחד.

בניגוד לשני דוחות המקרה הללו, נתונים קליניים מקיפים מוכיחים כי גם מזונות סויה וגם איזופלבונים אינם משפיעים על רמות הטסטוסטרון והאסטרוגן אצל גברים. זה נכון גם כאשר הצריכה גבוהה יותר מהצריכה היפנית הטיפוסית.

כל מנה של מזון סויה מעובד באופן מינימלי (כוס חלב סויה או ½ כוס טופו או אדממה) מספקת כ-25 מ”ג איזופלבונים או כ-3.5 מ”ג איזופלבונים לגרם חלבון. באופן כללי, מוצרי סויה מעובדים יותר דוגמת חלבון סויה מבודד מכילים ריכוזי איזופלבונים נמוכים משמעותית.



סויה אינה מגדילה את הסיכון להתפתחות סרטן הערמונית

שאלה זו נעוצה גם בבלבול שנוצר לגבי איזופלבונים/אסטרוגן. עם זאת, יכול להיות שדווקא ההיפך הוא הנכון: מחקרים מצביעים על כך שסויה עשויה להפחית את הסיכון לסרטן הערמונית אצל גברים. זהו מידע חשוב, מאחר וסרטן הערמונית הוא הסרטן השני בשכיחותו בקרב גברים בכל העולם.

בסקירה שנערכה לאחרונה ב-30 מחקרי תצפית, נמצא כי צריכת סויה גבוהה מקושרת לסיכון נמוך משמעותית להתפתחות המחלה. העניין בתפקיד שסויה עשויה למלא בהפחתת הסיכון להתפתחות סרטן הערמונית התעורר כבר לפני שלושה עשורים. באופן חלקי, ניתן לייחס את המיקוד הראשוני בסרטן הערמונית לשיעורי התמותה הנמוכים באופן היסטורי בהשוואה לסרטן הערמונית במדינות שצורכות מזונות סויה.

לדוגמה, עבור כל 100,000 גברים ביפן, קוריאה וסין, שיעורי שכיחות סרטן הערמונית הם 26.6, 22.4 ו-12.0 בהתאמה. לעומת זאת, בארה”ב, שיעורי סרטן הערמונית עבור גברים כהי עור ובהירי עור שאינם היספניים הם 178.8 ו-112.3 בהתאמה.

שלבו סויה כחלק מתזונה בריאה

מזונות סויה עשויים למלא תפקיד חשוב בתזונתם של גברים בשל תכולת החלבון האיכותי והשומן הבריא. חלבון סויה תומך גם ברמות כולסטרול תקינות בדם והוא בחירה מצוינת בחלבון צמחי איכותי לאלה המעוניינים בהגדלת מסת השריר.

בסך הכול, המחקר מצביע על כך שניתן לשלב בבטחה מזונות סויה בתזונה של אנשים בריאים, למעט אלה האלרגיים לחלבון סויה, תופעה נדירה יחסית. המפתח הוא לשלב סויה בתפריט צפוף תזונתית.


ד”ר מארק מסינה – .Nutrition Matters Inc

ד”ר מסינה הוא בעלים משותף של Nutrition Matters Inc., חברה לייעוץ תזונתי, פרופסור חבר באוניברסיטת לומה לינדה בקליפורניה והמנהל של Soy Nutrition Institute. במשך 30 השנים האחרונות, ד”ר מסינה הקדיש את זמנו לחקר ההשפעות הבריאותיות של מזונות סויה ואיזופלבונים בסויה. הוא כותב רבות בנושאים אלה, ופרסם למעלה מ-100 מאמרים ופרקי ספרים עבור אנשי מקצוע בתחום הבריאות. ד”ר מסינה הוא יו”ר המועצה המייעצת וכותב טור קבוע עבור The Soy Connection, עלון רבעוני שמגיע ליותר מ-250,000 אנשי מקצוע בתחום הבריאות. ד”ר מסינה ארגן 10 ועידות בין-לאומיות בנושאי מזונות סויה, והעביר למעלה מ-650 מצגות לאנשי מקצוע בתחום הבריאות ב-54 מדינות. הוא גם מחבר משותף של שלושה ספרים יחד עם אשתו, וירג’יניה מסינה, מוסמכת בבריאות הציבור, שני ספרים העוסקים בתזונה צמחונית ואחד במזונות סויה.



כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:
ספורט
30-11-2023
היא תאלץ אתכם להיות בכאן ועכשיו ולהסיח את תשומת ליבכם מה...
טיפוח
23-11-2023
מה ההבדל בין דכאון לבין דכדוך חורף? מתי יש להיעזר בעזרה מקצועית ומתי אנחנו יכולים לעזור לעצמינו ומהם הדרכים הכי טובות להתמודד עם דכדוך חורף?
ספורט
23-11-2023
למה בכלל כדאי לכם ללכת, מהם היתרונ...
טיפוח
19-11-2023
בזמני סטרס קשים, העור השיער והציפורניים נפגעים. למה זה קורה ומה אפשר לעשות כדי למנוע את מגוון התופעות הללו?
ספורט
16-11-2023
איך לאמן את עצמינו לחשוב חיובי? 9 תרגילים חשובים
תזונה
02-11-2023
למה דיאטה היא לא הפתרון לאכילה הרגשית? איך המ...
תזונה
29-10-2023
מה קורה לתאבון שלנו ?

תפריט נגישות