הסכנה שבמוצרי פלסטיק ואיך לרכוש חכם

הסטטיסטיקה אומרת שברחבי העולם נרכשים בכל דקה ודקה כ- מיליון בקבוקי פלסטיק, בעוד שלא פחות מ-חמישה טריליון שקיות ניילון נמצאות בשימוש ברחבי העולם מדי שנה!

כולנו מכירים אותו – אבל הגיע הזמן להכיר אותו קצת יותר לעומק, מה זה בעצם פלסטיק?

פלסטיק הוא חומר פולימרי, מעצם היותו מבוסס על פולימר. ומהו פולימר? פירוש המילה “פולימר” ביוונית הוא: “פולי” = הרבה, ו-“מר” = יחידות. זוהי בעצם שרשרת ארוכה המורכבת מ”חרוזים” קטנים וזהים של מולקולה ספציפית. וכדי שיהיה קצת יותר ברור – דמיינו לעצמכם שאתם עולים על רכבת הרים בלונה פארק, מה שגורם לנסיעה ברכבת להיות בטוחה ושהרכבת לא חלילה תעוף מהפסים הוא הקשר בין הקרונות שלה שבהם אתם ישובים. במידה והחיבור ביניהם לא יהיה מספיק יציב רכבת ההרים לא תסיים את מסלולה בשלום. כך בדיוק בנוי הפולימר. שרשרת של מולקולות.

פולימרים רבים היו ועודם ישנם בטבע ובכדור הארץ שלנו – יום אחד, הגיע האדם, גילה כי טוב, והחליט לייצר פולימרים בעצמו: אלה נקראים פולימרים מלאכותיים (סינטטיים) או חצי מלאכותיים (חצי סינטטיים) – מעשה ידי האדם להתפאר. או שלא?! מיד נגיע לזה. איך מתרחש תהליך הייצור? הפולימרים עוברים תהליך של זיקוק בנפט – הנפט המזוקק מעובד באמצעות תהליכים שונים – וכך נולד לו הפלסטיק!

את הפלסטיק הראשוני הנוזלי – חומר הגלם שנוצר, יוצקים לתבניות בצורות השונות הדרושות – כל תעשייה ותצרכיה שלה: קופסאות אחסון, בקבוקי משקה, צעצועים לילדים, שקיות ניילון וכו’.

בשל העלות הנמוכה של הפלסטיק כך גם נמוכה עלות מוצרי הפלסטיק (יחסית לזכוכית למשל) וכולם מרוויחים: התעשיות מרוצות, הלקוחות מרוצים והכל טוב! אז זהו… שזה לא המצב – כולנו מודעים ושומעים בשנים האחרונות את ה”רעש” סביב המחזור ושעדיף מאוד להימנע משימוש במוצרי הפלסטיק (החד פעמיים בעיקר) בגלל הזיהום הסביבתי. אבל מה אם נגיד לכם, שמעבר לזיהום הסביבתי, הפלסטיק מסכן את הבריאות שלכם וגורם לכם לנזקים רבים?

אז שניה לפני שאתם רוכשים את המוצר הבא שלכם היו מודעים לסכנה שבפלסטיק התעשייתי!

מדפי רשתות המזון עמוסות במזונות ובמשקאות ארוזים בפלסטיק: זה יכול להיות בשר טרי, גבינות קשות משובחות או אפילו…תתפלאו, ירקות אורגניים. לאחרונה ישנן עדויות הולכות וגדלות לעובדה שמזון או נוזל שנארזים בפלסטיק עלולים להכיל כימיקלים מזיקים שנמצאים בפלסטיק ולכן להזדהם ולגרום לנזקים לגוף.

ואיך זה בדיוק קורה?

אמנם, מולקולות הפולימר שהזכרנו, שמהן עשוי הפלסטיק, גדולות מדי בכדי לחדור מחומר האריזה למזון, אבל…הפלסטיק יכול להכיל, מעבר לפולימר, גם מולקולות קטנות שביכולתן לנדוד בחופשיות ובקלות לתוך המזון או הנוזל שהוא במגע איתו. חשוב לדעת שלא כל הפלסטיקים זהים  – ישנם הרבה מאוד סוגים, מסוכנים פחות ומסוכנים יותר.



בואו נכיר שני סוגים של פלסטיקים מדאיגים במיוחד:

  1. פוליקרבונט

סוג של פלסטיק המשמש לעתים קרובות לייצור מכלים ובקבוקים לאחסון מזון ומשקאות. הפוליקרבונט משחרר את החומר הידוע לשימצה –  ביספנול A (BPA), כימיקל המשתייך לכימיקלים המיוצרים בכמויות גדולות ברחבי ועל פי מומחים ועדויות רבות עלול לגרום לבעיות בריאותיות חמורות.

  1. פוליוויניל כלוריד – PVC

פלסטיק מסוג זה הוא חומר חסכוני במיוחד ורב-תכליתי כשרוב התעשיות עושות בו שימוש נרחב: תעשיית הבנייה, תעשיית המכשור הרפואי וכו’. זהו למעשה הפולימר הפלסטי הסינתטי השלישי המיוצר בעולם.

הוא משמש לייצור וילונות למקלחת, מתנפחים לבריכות ולים ועוד, בהקשר של המזון והמשקאות הוא משמש בעיקר ליצירת בקבוקים, ניילון נצמד ואטמים (מכסים) לצנצנות למיניהן. PVC כלשעצמו הוא קשה ונוקשה, ולכן על מנת להפוך אותו לרך וגמיש, כך שניתן יהיה ליצור ממנו את המוצרים הללו בקלות,  מוסיפים לו כימיקלים הנקראים פלסטייזרים ופתלטים.

 

מה הסיכון בשימוש של סוגי הפלסטיק הללו?

BPA וסוגי פתלטים ידועים משבשים אנדוקריניים, כלומר, הם יכולים לחקות את ההורמונים הטבעיים של הגוף, המופרשים מהבלוטות האנדוקריניות ובכך לגרום לכמה וכמה בעיות בריאותיות. בעיות אלו נראו בבירור ובעקביות באינספור מחקרים וניסויים שבוצעו על בעלי חיים, וכן על פי עדויות של אנשים שנחשפו שלא במתכוון לרמות גבוהות של החומרים הללו.

במשך זמן רב היה ידוע כי תרכובות אלה הן ללא ספק מסוכנות ברמות גבוהות של חשיפה אליהן. עם זאת, ישנן מספיק והותר ראיות לכך, שגם רמות נמוכות של חשיפה אליהן, עלולות לגרום, לא רק לשיבושים הורמונליים אלה אף לבעיות של פוריות, השמנת יתר, סוכרת טייפ 2, סוגים שונים של סרטן, מחלות ווסקולריות ועוד.

מחקר שהתפרסם בשנת 2015 מצא כי BPA מקושר למספר הפרעות אנדוקריניות כולל אי ​​פוריות נשית וגברית, התבגרות מוקדמת, גידולים תלויי הורמונים כגון סרטן השד והערמונית וכן להפרעות מטבוליות כולל תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS).

 

אבל לא לדאוג…לכל בעיה (כמעט) תמיד יש פיתרון!
אין ספק שהכלים הבטוחים ביותר, כשזה מגיע למזון ולמשקאות שלנו, הם כלי הזכוכית. אבל, אם נהייה לרגע פרקטיים וניקח בחשבון את העלות שלהם לעומת מוצרי הפלסטיק ואת המשקל הכבד שלהם – במיוחד כשאנו נושאים אותם בתיק “To-go” לעבודה, למכון הכושר או ללימודים, לא בטוח שזה יהיה הפיתרון הנכון והנוח לכולם.

 

כך תזהו את הפלסטיק הבטוח!
כפי שהזכרנו, ישנם המון סוגי פלסטיק ולא כל הפלסטיקים מסכנים אותנו. מה שחשוב לבדוק זה שבקבוק הפלסטיק שלכם או הכוס לא יכילו את הכימיקל המסוכן – BPA, מה שאומר שעל גבי המוצר צריך להיות רשום מפושרות: “”BPA FREE .

אז… אם השתכנעתם וגמלה בליבכם ההחלטה לעבור למוצרים בריאים יותר, זה בדיוק המקום להזכיר כאן את ה”שייקרים” הצבעוניים והנוחים לנשיאה שלנו –  שאינם מכילים BPA.

כי אצלנו בהרבלייף אנו מאמינים ששייק בריאות שותים ב”שייקר” שהוא BPA FREE  – או שלא שותים ב-כ-ל-ל!

 

 

מאת: עינב בורשטיין – מדריכת כושר ויועצת תזונה טבעית




כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:
טיפוח
07-12-2023
איזה שמנים יעזרו להפחתת דכאון וחרדה, האם יש שמן שי...
טיפוח
03-12-2023
תבלו עם אנשים כמה שאתם יכולים, אל תוותרו על אור...
ספורט
30-11-2023
היא תאלץ אתכם להיות בכאן ועכשיו ולהסיח את תשומת ליבכם מה...
טיפוח
23-11-2023
מה ההבדל בין דכאון לבין דכדוך חורף? מתי יש להיעזר בעזרה מקצועית ומתי אנחנו יכולים לעזור לעצמינו ומהם הדרכים הכי טובות להתמודד עם דכדוך חורף?
ספורט
23-11-2023
למה בכלל כדאי לכם ללכת, מהם היתרונ...
טיפוח
19-11-2023
בזמני סטרס קשים, העור השיער והציפורניים נפגעים. למה זה קורה ומה אפשר לעשות כדי למנוע את מגוון התופעות הללו?
ספורט
16-11-2023
איך לאמן את עצמינו לחשוב חיובי? 9 תרגילים חשובים

תפריט נגישות