מה קורה לתאבון שלנו בזמן סטרס?

כשסטרס גדול משתלט על המערכת שלנו, כל הגוף שלנו משדר כניסה למגננה. המלחמה שהגיעה אלינו בהפתעה גמורה והותירה מדינה שלמה המומה וכואבת, משפיעה על כולנו, וכל אחד מגיב אליה בצורה אחרת. הגוף שלנו מגיב בהתאם. מערכת החיסון שלנו יוצאת להגנה, ומערכת העיכול משנה אסטרטגיה כשהיא במתח. יש אנשים שמאבדים את התאבון בתקופות אלו, מרגישים בחילה וסלידה מכל מזון שהוא, יש אנשים שחווים אכילה רגשית ופונים למאכלים מתוקים או מלוחים כדי להתנחם, ויש כאלו שאוכלים מכל הבא ליד. הרגלי התזונה שלנו לרוב משתנים בעת סטרס בווליום גבוה.
חוסר תאבון – מה עושים?
כשהחיות בטבע חולות, פצועות או מאוימות, הן לא אוכלות. זה חלק מהטבע שלהן וגם שלנו. מערכת העיכול גובה אנרגיה גבוהה מהגוף ולכן הגוף מנסה להשתמש באנרגיה הזו למטרת ריפוי. לכן, אם אתם לא מרגישים רעבים במיוחד בתקופה הזו, זה בסדר. אתם לא אמורים להכריח את עצמכם לאכול בכוח, אבל נסו כן להכניס רכיבי מזון חשובים. זה אומר, לנסות לשתות יותר שייקים עם פירות, ירקות ועלים ירוקים, לאכול קטניות מונבטות שיש בהם ערכים גבוהים במעט מזון או שקדים ואגוזים. אכלו מעט, מזון קליל לעיכול ומהיר להכנה, שאינו דורש התעסקות רבה, והשתדלו להוסיף תוספי תזונה במקרה הצורך. דברים נוספים שיכולים לעזור לעורר מעט את התאבון: פעילות גופנית ושהייה מתונה בשמש ובאור יום בחוץ.

אכילה רגשית – מה עושים?
זה לא הזמן לדיאטות, ובטח לא להילחם בעצמינו ובתחושות שלנו, אבל כן כדאי להיות מודעים שמדובר בפלסטר זמני, ולא כדאי להפוך את צריכת הסוכרים, הפחמימות או המלוחים להרגלים קבועים. במקום לנסות להימנע מהאכילה הדחופה, השתדלו לבחור בפירות וירקות שהם זמינים ולא דורשים הרבה זמן הכנה. בחרו להכניס הבייתה יותר ירקות, פירות, דגנים בריאים, קטניות ופחות מזון מהיר. השתדלו להכין לכם אוכל מראש ואפילו להכניס לקופסאות, על מנת שיהיה זמין לאכילה מהירה בשעת רעב וזכרו שגם אם אתם לא מצליחים להשתלט כרגע על האכילה, והגוף שלכם מבקש כרגע יותר, זה בסדר. תנו לו. יגיע הזמן לאזן.
טיפים לתזונה בריאה בימים אלו:
- השתדלו להפחית בכמות הסוכרים הפשוטים שמעלים את תחושת הסטרס.
- הפחיתו בכמויות הקפאין שנכנסות לגופכם.
- הרבו בפירות וירקות. אם אין לכם תאבון, השתדלו לפחות לשתות שייק אחד ביום שמכיל פירות, עלים ירוקים וחלבונים.
- השקיעו בפעילות גופנית יומית, שיכולה לאזן את רמות התאבון שלכם.
- במקום לאחסן בבית ממתקים, השתדלו לאחסן קרקרים מדגנים מלאים, קטניות שניתן להנביט, פירות יבשים, טורטיות וסופרפודס שמכילים ערכים תזונתיים גבוהים.
- השתדלו להימנע מאכילה לצד מסכים, ובעיקר סביב חדשות.
- לעסו היטב את המזון והשתדלו לאכול לאט וברוגע.
- הימנעו מרגשות אשם בכל מה שקשור לאכילה שלכם כרגע. עשו את הטוב ביותר שאתם יכולים כרגע וגלו חמלה לעצמכם.
מאת: שרון ינובסקי קפלן – מאמנת כושר וריצה, אמא לארבע, מרתוניסטית ועיתונאית.
