כושר משפחתי – גם פעילות גופנית, גם זמן איכות עם הילדים

הילדים שלכם לא חייבים להיות אתלטים מקצועיים, אבל לפעילות גופנית קבועה יש חשיבות גדולה גם עבורם. אם אתם רוצים לגדל ילדים בריאים ופעילים, זה בדיוק הזמן להתחיל!
אמרו כבר הכל על הילדים של היום – הם מכורים למסכים, הם מכורים למתוקים ולחטיפים מעובדים והם כמעט שלא משחקים בחוץ. המצב אמנם לא קטסטרופלי, אבל הוא רחוק מלהיות מושלם. אם אתם רוצים ללמד את הילדים שלכם לבחור באורח חיים בריא ופעיל ולקחת החלטות בריאות, אף פעם לא מאוחר מדי. אורח חיים פעיל צריך להיות המטרה המשפחתית המשותפת שלכם, ותתפלאו, אתם לא צריכים לשנות את החיים שלכם מקצה לקצה כדי להשיג את המטרה הזאת.
- התייעצו עם איש מקצוע
לפני שאתם מתחילים בשינוי, רצוי להתייעץ עם איש מקצוע, כמו רופא הילדים שלכם למשל. רוב הילדים מבצעים כיום מעט מאוד פעילות גופנית, וכדי לא לפגוע בגוף שלהם, השינוי צריך להיות הדרגתי ומבוקר. בדקו את מצב הבריאות של ילדכם והחליטו יחד עם איש מקצוע אילו שינויים כדאי לבצע ואיך לבצע אותם. - הישארו בפשטות
זוכרים את כל משחקי הילדות שאתם אהבתם? משחקים כמו קלאס, חיי שרה או גע-גע-גע היו חלק בלתי נפרד מהילדות של כולנו כמעט, ועכשיו אתם יכולים ללמד את הילדים שלכם את אותם משחקים ולשחק יחד איתם. אלה אמנם “רק” משחקים, אבל כל משחק כזה מלא בקפיצות, בעיטות ותנועות אחרות, וכל משחק כזה מזיז את הגוף, משפר את הקואורדינציה ולוקח את הילדים שלכם עוד צעד לכיוון אורח חיים פעיל. זכרו שילדים לא צריכים חדר כושר או אימוני כושר מפרכים כדי לבצע פעילות גופנית, אפשר לבצע פעילות פשוטה ומהנה, וגם הגוף ייהנה ממנה.

- הקפידו על שגרה
קל להתחיל להתאמן, קשה להתמיד. כדי שתוכלו לשמור על שגרת פעילות קבועה, חשוב למצוא זמן קבוע בלוח הזמנים המשפחתי שלכם, בין חוגים, שיעורי בית וסידורים אחרים, ולהתייחס אליו כמו לכל חוג אחר. נסו לתכנן פעילויות משפחתיות מחוץ לבית, כמו רכיבה משותפת על אופניים, טיולי הליכה או ספורט משחקי (אין כמו משחק כדורגל משפחתי!). נסו לערב את הילדים בתכנון לוח הזמנים כמה שיותר, כדי שירגישו גם הם מחוייבים אליו ולשינוי. - טכנולוגיה היא לא השטן
קל לנו מאוד להאשים את הטכנולוגיה המודרנית במצב בטטת הכורסה המתקדם שהילדים שלנו נמצאים בו, אבל אם תאמצו את הטכנולוגיה לצרכים שלכם, תגלו שהיא דווקא יכולה להיות כלי עזר מצוין. אם תכריזו על חודש ללא טלוויזיה, מחשבים ומסכים, כדי שהילדים יגלו שהרבה יותר כיף לשחק בחוץ שוטרים וגנבים, רוב הסיכויים שתגרמו לכעס ולריבים בלתי פוסקים. במקום הכרזה שכזאת, נצלו את הטכנולוגיה ואת היתרונות שלה – קיימים משחקי ריקודים ומשחקי כושר שמשלבים טכנולוגיה עם משימות פשוטות וגורמים לילדים לקום מהספה. נכון, הם לא באים במקום פעילות נוספת, אבל הם בהחלט מהווים צעד ראשון לפעילות גופנית משפחתית נכספת. דוגמה קלאסית היא פוקימון גו, משחק שיצא לשוק לא מזמן וכבר צבר מיליוני מעריצים ברחבי העולם. צאו לחפש את הפוקימונים עם הילדים או הניחו את ביצי הפוקימונים באינקובטור ושלחו את הילדים לצעוד עד שהביצים בוקעות (חלקן דורשות צעידה של 10 ק”מ כדי לבקוע!). - תנו דוגמה אישית
כמו בכל דבר אחר שקשור לחינוך הילדים שלכם, אין כמו הדוגמה האישית שאתם נותנים להם. אתם יכולים לבקש מהם עד מחר לכבות את הטלפון ולצאת לשחק כדורגל במגרש, אבל עד שאתם לא תקומו מהרביצה מול הטלפון או הטלוויזיה, הם לא באמת יפנימו. צאו איתם החוצה לשחק תופסת סביב הבית, בצעו יחד תרגילי יוגה בסלון או צאו להליכת ערב משותפת, העיקר שהדוגמה האישית שאתם נותנים תהיה כנה ואמיתית.

אל תגזימו
בהמשך לנקודה הקודמת, היזהרו לא להגזים ושמרו על הילדים שלכם שלא יגזימו בעצמם. הילדים היום חשופים לסרטונים ולתמונות של ילדים אחרים שמבצעים פעילות גופנית מאומצת, שלא מתאימה לילדים. הם עלולים למצוא את עצמם מנסים לחקות את אותם ילדים, אבל הגוף שלהם עלול להיפגע מכך. אין סיבה, למשל, שילדים בני 10 ירימו משקולות או יבלו בחדר הכושר במשך 3 שעות בכל יום. עזרו לילדים שלכם להבין מה נכון עבורם, ואם אתם לא בטוחים, חזרו להתייעץ עם איש מקצוע.
אין ספק שכולנו רוצים את הטוב ביותר עבור הילדים שלנו. אז כדי שהילדים שלכם יבחרו בדרך הנכונה, של אורח חיים בריא, הפכו את הפעילות הגופנית לפעילות משותפת מהנה עבורם ועבורכם וצרו להם מנהג קבוע, שיישאר איתם לכל החיים.
נכתב על ידי סמנתה קלייטון, AFAA, ISSA, מנהלת ראשית לחינוך גופני בהרבלייף.