איזו פעילות גופנית תתאים לכל עשור בחיים שלכם?

דבר אחד שבטוח הוא שלפעילות גופנית אין באמת גיל, ותמיד כדאי שנשמור על תנועה בחיינו, אך בכל עשור בחיים שלנו נזדקק לעשות שינויים חדשים שמותאמים למה שעובר על הגוף שלנו. בגיל 20 הגוף שלנו מסוגל לעשות דברים אחרים מאשר בגיל 40 ובגיל 45, הגוף שלנו לא יגיב כמו בגיל 70. אז מה נרצה לקחת בחשבון בכל עשור? כמובן שזה משתנה מאדם לאדם בהתאם ליכולות הגופניות שלו, בהתאם לנתונים האישיים שלו ובהתאם למצב הבריאותי שלו, כך שמוטב להיוועץ בנוסף גם באנשי מקצוע רלוונטיים, אך הנה כמה דברים שכדאי שתשימו לב אליהם בכל עשור בחייכם:
בגילאי 20-30
הגוף מצד אחד באמת בשיאו, הוא וחזק, אך זו גם תקופה שעלולה להיות אצל הרבה אנשים גם תקופה עמוסה שכוללת אולי לימודים, יציאות עד שעות מאוחרות, קריירה עמוסה או שילוב בין כל אלא, ולכן בתקופה הזו כדאי וחשוב לעשות פעילות גופנית אירובית ואנאירובית, לפתח מסת שריר שתשפר את המטבוליזם, לחזק את מערכת החיסון דרך פעילות אירובית ולהשתדל לא לשבת לאורך זמן על הכיסא במידה ואתם עובדים הרבה שעות מול המחשב או בישיבה. הקפידו לקום מדי שעה ולחלוץ איברים, הקפידו על אורח חיים פעיל ללא קשר לפעילות הגופנית היזומה. אלו השנים שבהם אתם יכולים לתת מעצמכם קצת יותר באימונים, לבצע אימוני היט, טבטות, אינטרוולים וכל מה שמעלה לכם את הדופק, כל עוד אתם בריאים.
בגילאי 30-40
גם בגילאים אלו הגוף חזק כל עוד אתם שומרים על תזונה נכונה ואורח חיים שפוי ומאוזן בין קריירה לזמן בריאות לעצמכם. בגיל הזה יכולות להתחיל מחלות כרוניות וכאבי שרירים ומפרקים כל עוד לא תקפידו על אורח חיים פעיל ועל תזונה נכונה ובריאה. בנוסף, אלו השנים שרוב האנשים הופכים להורים, ושעות השינה פוחתות. נשים שעברו לידות – זה הזמן להירשם לפילאטיס ולבקש מהמדריכה להתמקד איתך על שרירי רצפת האגן. ובאופן כללי, להתחיל לחזק יותר את שרירי הבטן ושרירי הליבה.

בגילאי 40-50
זה הגיל בו רבים מהאנשים מתחילים להעלות במשקל. המטבוליזם יורד, התנועתיות יורדת, ופעמים רבות נראה עלייה במשקל בגילאים אלו. בנוסף, נשים מאבדות את הווסת שלהן באזורי הגילאים הללו ולכן עוד יותר חשוב להקפיד על פעילות גופנית. הקפידו בעשורים אלו על אימוני התנגדות שגם יעלו את קצב חילוף החומרים של הגוף, אל תחששו מריצה גם בגילאים אלו, והקפידו להיות בתנועה ככל שניתן ללא קשר לפעילות הגופנית היזומה. ככל שתהיו יותר בתנועה, כך תבטיחו לעצמכם בריאות ומשקל תקין.
בגילאי 50-60
זה הגיל שבו מחלות כרוניות וכאבים שונים מופיעים לעיתים יותר קרובות, ובעיקר אם אורח החיים שלכם אינו כולל תזונה נקייה ובריאה ופעילות גופנית סדירה. זה הזמן להקפיד על פעילות גופנית יומיומית, אך בקצב מעט יותר איטי ומבוקר, הקפידו עדיין על אימוני התנגדות, על הליכות מהירות או כל פעילות אירובית שאתם אוהבים, ואל תשכחו להוסיף גם פעילות מרגיעה לנפש כמו יוגה או פילאטיס, שחשובות לא פחות גם לגוף.
בגילאי 60-70 ומעלה
אלו הגילאים בהם עוד יותר מתמיד חשוב לזוז כדי למנוע מהגוף לכאוב ולחלות. בנוסף, כדאי לבחור בפעילויות שמשלבות את הפן החברתי כמו ריקודים, שיעורים קבוצתיים או הליכה משותפת. נסו לבצע הליכות מדי יום, ולהיות פעילים ככל שניתן. גם בגילאים אלו ניתן לבצע הרמת משקולות בצורה עדינה ומבוקרת כהדגש הוא בגילאים אלו עוד יותר מתמיד – ליווי מקצועי. בנוסף, הקפידו עם מתיחות ושילוב הנשימה בתרגילים השונים שיקלו על הגוף בתרגילים השונים בהפחתת הכאב. הנשימה המלאה גם תזרים את הדם וטובה ללב.
מאת: שרון ינובסקי קפלן – מאמנת כושר וריצה, אמא לארבע, מרתוניסטית ועיתונאית.
