ההורמון שמשפיע על החשקים שלנו למזון

הכירו את ההורמון שיעזור לכם לווסת את תחושת הרעב שלכם: הדופמין. אז מיהו הדופמין ומה תפקידו? למה אנחנו צריכים אותו כדי לשמור על המשקל ואיך אנחנו דואגים לשמר אותו? לא תאמינו איך אתם מורידים אותו
דופמין הוא הורמון שמופרש במוח, והוא מספק לנו בין היתר תחושות כמו אושר, שמחה, תחושת מלאות נפשית וגם פיזית. הדופמין תורם גם לתחושת מרץ ומוטיבציה לעשות דברים, הוא עוזר לנו להרגיש ערניים ומרוכזים וכשהוא לא מאוזן, אנחנו נחווה רעב מוגבר, דיכאון, השמנה, חוסר עניין בחיים, בעיות במוטיבציה, דחיינות, תחושה של “מה הטעם”, תשישות, בעיות בזכרון, ואף נטייה להתמכרויות שונות.
ההורמון דופמין, משפיע מאוד גם על רמת החשקים שלכם למזון והעדפה שלכם למזונות עתירי שומן וסוכר לעומת מזון בריא יותר. אנחנו מתחילים את היום עם רמות דופמין יחסית גבוהות, והן יורדות במהלך היום בעקבות ההתנהגות שלנו. ישנם דברים מסוימים שגורמים להורמון הזה להישחק כמו עישון סיגריות, סמים, שתיית אלכוהול, שתיית קפה, התמכרות שלילית לרשתות חברתיות, כשאנחנו נכנסים כל הזמן לבדוק מה קורה ש ם או סתם כשאנחנו מרגישים רע עם עצמינו. אנשים רבים מרגישים את רמות הדופמין יורדות, דרך תחושת עצבות, ירידה באנרגיה או באסה מסוימת, ומיד רוצים להשתיק את הבאסה עם משהו מרומם כמו קפה, שתיית משקה אלכוהולי, או דרך בריחה לרשתות החברתיות. הדבר הזה גורם לדופמין שלנו לעלות לזמן מה, אך לאחר מכן, הוא יורד אפילו לרמה נמוכה יותר מאשר היה שם לפני כן. אזה מה עושים?
איך לשלוט ברמת ההורמון הזה כדי להצליח לשמור על המשקל?
ישנן דרכים טבעיות שאנחנו יכולים להעלאת הדופמין ללא התמכרויות וללא תלות, להבדיל מסמים, שגם הם יעלו את הדופמין אך מהר מאוד הוא יירד נמוך יותר. כשהדופמין מאוזן הוא עוזר לנו להרגיש אופוריה וסיפוק ולכן אנחנו רוצים לשמור עליו מאוזן ללא עליות וירידות חדות, ואת זה ניתן לעשות דרך המזון שלנו, התוספים הנכונים והספורט הנכון:
-
- שמרו על רמות סוכר תקינות – כשיש עלייה חדה ברמות הסוכר ולאחר מכן ירדה, הדופמין שלנו מושפע מכך ולכן עלינו לשמור על רמות תקינות של סוכר בדם. איך עושים את זה? נמנעים מסוכרים פשוטים כמו שוקולדים ועוגות שמעלים באופן חד את רמות הסוכר ומעדיפים פירות המכילים סיבים תזונתיים על פני ממתקים.
- הגבירו פעילות גופנית לאורך כל היום – שתורמת לאיזון הדופמין במוח. השתדלו לשלב פעילות אירובית עם פעילות אנאירובית לאורך כל היום ולא רק בשלב מסוים ביום.
- מה קורה עם המגנזיום – יש קשר בין המגנזיום לדופמין. בדקו מה מצב המגנזיום בגופכם והוסיפו מאכלים המכילים מגנזיום כמו בננות או אגוזי ברזיל ועלים ירוקים.
- אכלו יותר בננות – הטירוזין היא חומצת אמינו שנדרשת ליצירת הורמונים בגוף ולאיזונם וביניהם גם הדופמין. נרצה להוסיף לתזונה עשירה במזונות המכילים טירוזין כמו למשל: מוצרי סויה, דגים, שקדים, בננות וקטניות.
- הפחיתו בקפה – שמעלה את הדופמין לזמן קצר ולאחר מכן מוריד אותו. בחרו במשקאות נטולי קפאין או בתה צמחים.
- הורידו סטרס – דרך מדיטציות, דמיון מודרך, מחשבות חיוביות וטיפוח אהבה עצמית בחייכם.
מאת : שרון ינובסקי קפלן – מאמנת כושר וריצה, אמא לארבע, מרתוניסטית ועיתונאית.