היתרונות של פעילויות בחוץ ומדוע הטבע חשוב כל כך לבריאות הנפשית והפיזית

אז למי שלא שם לב אנחנו כאן כדי לספר לכם שחודש פברואר הוא חודש “דרום אדום” המוכר והאהוב! עם שלל פעילויות ואטרקציות בטבע: הדרכות, סיורים, צעדה ואפילו מרוץ הכלניות. פעילויות שמעסיקות את הילדים (והם אותנו…) וכולם שבים הבייתה כמו שנאמר “עייפים אך מרוצים”.
אבל מה אם נספר לכם שהפעילויות הכיפיות והמתישות (חייבים לומר את זה בקול) הללו בשטח, מה שנקרא ODT” Out door Training” הן הרבה מעבר לבילוי זמן איכות עם הילדים?! הפעילויות הללו תורמות לכם הרבה יותר ממה שאתם חושבים או מאמינים ובואו נגלה איך.
מהי פעילות OTD שהפכה לפופולרית?
OTD הם (גם) ראשי תיבות של Outdoor Therapy and Development, והכוונה היא לפעילויות המתקיימות בטבע, מחוץ ל- 4 קירות, כשמטרתם היא קידום רווחה גופנית, נפשית ורגשית. פעילות OTD יכולה להיות טיול רגלי קליל או מאומץ, קמפינג, דיג או פעילות “אקסטרימית” יותר – טיפוס צוקים למשל. העיקר שהיא נעשית בטבע – בשטח, מחוץ למשרד או לבית.
אז מה ה”שוס” הגדול של שהייה בטבע?
אז ככה… זה אכן “שוס” ואחד הטובים! על פי עדויות ומחקרים רבים לשהייה בטבע יכולים להיות יתרונות משמעותיים הן לבריאות הפיזית והן לבריאות הנפשית והנה 10 דוגמאות פשוט מצוינות:
- הפחתת רמות הלחץ
כולנו שותפים ל”מרוץ החיים”. אורח החיים המהיר של העולם המערבי מוביל אותנו לתחושה מתמדת של עסוקים וממהרים ולעיתים עשוי להכריע אותנו. זה יכול לגרום לרמות גבוהות של שחיקה ולחץ בזמן שאנו נאבקים לאזן בין עבודה, בית, והזמן האישי והחברתי שלנו. מה שאומר שכדאי מאוד ואפילו לא נגזים אם נאמר שזה קריטי למצוא ולשלב דרכים טבעיות ובריאות לניהול המתח והפחתתו.
ובדיוק כאן, חברים נכבדים, נכנס הטבע בשיא הדרו לתמונה: מחקרים מצאו שלשהייה בטבע, עשויה להיות השפעה חיובית על רמות הלחץ. אחת הסיבות הפיסיולוגיות לכך היא שחרור הורמונים מסוג אנדורפינים מבלוטת יותרת המוח, שהם למעשה כימיקלים טבעיים המסייעים בהפחתת כאב ושיפור מצב הרוח.
מחקר שפורסם בכתב העת “Landscape and Urban Planning”, בו בדקו את חשיבות השמירה על השטחים הירוקים, מצא שלמשתתפים שטיילו בפארקים היו רמות נמוכות יותר של הורמון הסטרס “קורטיזול” ואף דווח שהם מרגישים רעננים וחיוניים יותר מאלו שצעדו בסביבה עירונית. מחקר נוסף מ- 2010 מצא כי 20 דקות בלבד של בילוי בטבע עשויות להפחית את רמות הלחץ באופן משמעותי.
והנה נתון מעניין – ספציפית לצבע הירוק קיימת השפעה מרגיעה. מחקר נוסף שפורסם ב”Journal of Environmental Psychology” מצא שהתבוננות בקיר ירוק או שטח ירוק עשויה לסייע להפחתת מתח ולשפר את מצב הרוח. ואם לרגע עברה בכם המחשבה להתחיל לצפות במשטחים ירוקים מלאכותיים – המשיכו לקרוא.
- שיפור הרווחה הכללית
מכירים את המושגים האלה שנזרקים לחלל האויר מבלי שתמיד מבינים מהם? יופי. אז רגע לפני שנראה כיצד משפיע הטבע על ה”רווחה הכללית” (הנה מושג שכזה) – נבין מהי בעצם.
אז ככה, רווחה כללית היא תפיסה הוליסטית שעל פיה האושר והבריאות שלנו מושפעים מכמה גורמים ולא מצטמצמים להיבט אחד. הרווחה הכללית מתייחסת לתחושת הבריאות והאושר בכמה מישורים: פיזי, נפשי, רגשי ורוחני. כשמדברים על רווחה כללית מדברים על מגוון רחב של גורמים המשפרים את איכות החיים שלנו כמו למשל:
- בריאות פיזית – התפקוד הגופני והאפשרות לבצע את הפעילויות היומיומיות.
- בריאות נפשית – הרווחה הרגשית והקוגנטיבית, כולל היכולת שלנו לנהל מתח, לשמר מערכות יחסים ולדעת להתמודד ולטפל עם רגשות קשים שמציפים אותנו מעת לעת.
- בריאות רוחנית – זוהי למעשה תחושת המטרה והחיבור שלנו עם משהו גדול מאיתנו. או אם תרצו: הסיבה העליונה לזה שאנחנו כאן, ה”שליחות” שלנו בעולם.
- יציבות כלכלית – המשפיעה, בייחוד באורח החיים המודרני, באופן ישיר על האושר והבריאות שלנו.
ואם נחזור לענייני הטבע– הוכח באותם מחקרים שהוזכרו קודם לכן כי השהייה בטבע והחשיפה לצבע הירוק משפרת לא רק את רמות הלחץ, אלא גם את הרווחה הכללית.
- שיפור בריאות הלב
אם אתם מאותן משפחות שפשוט לא יכולות בלי טיול או קמפינג פעם בחודש (לפחות) – זכיתם. ומדוע? כיוון שטיולים וקמפינגים עשויים לשפר את בריאות הלב וכלי הדם. ואיך קורה הדבר המדהים הזה תשאלו?! הנה כמה דוגמאות להמחשה: מחקר שפורסם ב-“International Journal of Environmental Research and Public Health” מצא כי בילוי בשטחים ירוקים כמו פארקים, גנים או יערות קשור לרמות נמוכות יותר של מתח, המשפיע ישירות על הלב.
ולא רק על המתח זה משפיע – אלא אפילו על לחץ הדם. מחקר נוסף מצא כי אנשים שהלכו במשך 50 דקות בפארק היו בעלי לחץ דם נמוך יותר וקצב לב משופר בהשוואה לאלו שהלכו בסביבה עירונית.
ועכשיו הספורטאים שביננו שימו לב – זה בשבילכם!
הגברת הכוח והסיבולת
- לבילוי בטבע עשויה להיות השפעה חיובית על הכוח הפיזי והסיבולת.
ממחקר שפורסם ב- 2015 ב-“International Journal of Environmental Research and Public Health” עולה כי אנשים שעסקו בפעילויות כגון טיולים ורכיבה על אופניים בטבע (ולא שיעור ספינינג בחד”כ), היו בעלי כושר גופני טוב יותר בהשוואה לאלה שלא. עוד מחקר מעניין מ- 2018, מצא כי בילוי בשטחים ירוקים תרם לשיפור הסיבולת ולהגברת הכושר הקרדיווסקולרי והשרירי.
שמירה על משקל תקין
- פצחתם בדיאטה לכבוד 2023? החלטתם להוריד כמה קילוגרמים בחורף? הנה לכם טיפ חשוב!
ישנן עדויות רבות המצביעות על כך שבילוי בטבע יכול להועיל לשמירה על משקל תקין או למניעת השמנת יתר. ולא רק עדויות, גם מחקרים: מחקר שפורסם ב-“International “Journal of Environmental Research and Public Health מצא שאנשים שחיו באזורים עם יותר שטחים ירוקים נטו להיות בעלי אינדקס מסת גוף נמוך יותר (BMI) בהשוואה לאלו שלא. והנה עוד 2 עובדות מעניינות שהוכחו מחקרית: אנשים שחיים ליד פארקים נוטים יותר לעסוק בפעילות גופנית, שמסייעת כמובן לשמור על משקל תקין, ואנשים שמטיילים הרבה או עוסקים בפעולות גינון, נוטים להיות בעלי BMI נמוך יותר בהשוואה לאלה שלא.
ואם כבר מדברים על השמנה – כידוע לחץ משמין, והרי השהייה בטבע גם מורידה את רמות הלחץ כפי שנוכחנו לדעת.
- חיזוק מערכת חיסון
מסתבר שמערכת החיסון, גם היא מושפעת ישירות מהטבע.
ומכיוון שבחורף אותה מערכת צריכה “בוסט” רציני, היציאה לטבע היא רעיון פנטסטי. ומה מצאו החוקרים בהקשר הזה?
מחקר שפורסם ב-“”Journal of Physiological Anthropology מצא שהליכה בסביבת יער מגבירה את פעילותם של תאי ה- NK Natural Killer””, תאי ההרג הטבעיים, שהם סוג של תאי דם לבנים הממלאים תפקיד מפתח במערכת החיסון. מחקר נוסף מצא שאנשים שעשו “אמבט יער” (כלומר, הליכה נינוחה בסביבת יער) היו בעלי רמות נמוכות יותר של הורמוני לחץ, שעלולים להחליש את המערכת החיסונית, בעלי רמות מוגברות של ציטוקינים, הממלאים תפקיד מפתח בתגובה החיסונית ובעלי רמות מוגברות של אימונוגלובולין A ברוק (sIgA), שהוא סוג של נוגדן המסייע בהגנה מפני זיהום.
- שיפור איכות השינה
רוצים לשפר את איכות השינה? צאו לטבע! ולא רק כי זה מעייף…
מחקרים הראו ששהייה בטבע עשויה לשפר את איכות השינה. לדוגמה, מחקר משנת 2015 שפורסם בכתב העת “Environmental Science & Technology” מצא כי משתתפים שבילו בסביבות טבעיות (כגון פארקים ויערות) דיווחו על איכות שינה טובה יותר בהשוואה לאלו שבילו בסביבות עירוניות.
מחקר אחר מ- 2019, מצא שחשיפה לאור טבעי משפר את איכות ומשך השינה, כמו גם מפחית סימפטומים של נדודי שינה. מה המנגנון הפיסיולוגי?
החשיפה לאור טבעי, במיוחד לאור השמש, עוזרת לווסת את הקצב הצירקדי של הגוף, שהוא “השעון הביולוגי” הפנימי המווסת את השינה והערות. בנוסף, לקולות ולמראות הטבע, כגון רעש של גלים מתנפצים על החוף, זרימת מים או ציוץ ציפורים, לרוב יש אפקט מרגיע שיכול לסייע להפחית מתח ובכך לשפר את איכות השינה.
- שיפור הקוגניציה
עכשיו תתרכזו טוב! אם קשה לכם כנראה שאתם לא מטיילים מספיק 😊
מסתבר שחשיפה לטבע יכולה לסייע גם בשיפור הקשב והזיכרון. מחקר משנת 2014 שפורסם בכתב העת “”PLOS ONE מצא כי משתתפים שיצאו לטיול בטבע הראו ביצועים משופרים במשימת זיכרון בהשוואה לאלו שיצאו לטיול עירוני. מה גם ששיפור מצב הרוח והפחתת רמות לחץ –משפיעות לחיוב על התפקוד הקוגנטיבי.
2 יתרונות אחרונים חביבים:
פעילויות OTD יכולות גם לספק יתרונות חברתיים ופסיכולוגיים: בילוי בטבע יכול להגביר את תחושות החיבור לקהילה. השתתפות בפעילויות מגוונות יכולה לטפח קשרים חברתיים, יכולת פתרון בעיות גבוהה ועבודת צוות.
והנה בונוס לסיום – פעילויות OTD עשויות לספק תחושת הישג ולהגביר את ההערכה העצמית.
“לטיול יצאנו, כלנית מצאנו”
ההמלצה שלנו: צאו החוצה כמה שאפשר כדי לחוות את עולם הטבע הקסום וליהנות מכל היתרונות המופלאים הללו. יש יותר טוב מזה?! כנראה שלא…
וכשאתם יוצאים לטבע, לדרום האדום או אולי צפונה, זכרו להצטייד במזון בריא וגם טעים – שזה חשוב לא פחות.
זרקו לתיק את החטיפים של הרבלייף, שהם זמינים, נוחים לנשיאה, בריאים, טעימים ובמילה אחת – “וואו”! “וואו” המגיע במגוון טעמים כולל שוקולד בוטנים, וניל שקדים, לימון, פירות יער ושוקולד.
ולמה חטיפי החלבון של הרבלייף הם הפתרון האידאלי לטיול בטבע?
חטיפי החלבון של הרבלייף הם חטיפים ניידים כמו שנאמר: “To Go”, עתירי חלבון ממקורות מגוונים: חלבון מי גבינה, סויה או אפונה ושלל רכיבים מזינים נוספים כגון סיבים תזונתיים, ויטמינים, שומנים בריאים ומינרלים. כל אלה בהרמוניה פשוט מושלמת עם הטבע, יסייעו לכם לשמור על אנרגיה מתמשכת וחיוניות בזמן הפעילות בחוץ ובאופן כללי לתמוך באורח חיים בריא.
* מוצרי הרבלייף אינם מיועדים לטיפול, ריפוי, אבחון או מניעה של מחלות כלשהן.
מאת: עינב בורשטיין – מדריכת כושר ויועצת תזונה טבעית