מאיזו סיבה הרבה אנשים מתחילים לרוץ אחרי גיל 40?

אנשים החלו לרוץ בקצב מסחרר, תרתי משמע. יותר ויותר אנשים החלו לפקוד את הפארקים והשבילים ויותר אנשים ממלאים את חללי ההליכונים בחדרי הכושר בכל הגילאים. מה גורם לכל כך הרבה אנשים בגילאי ה-40 פלוס להתחיל לרוץ? האם זה בריא? מהן הסכנות ואיך אפשר למזער נזקים?
אי אפשר להתכחש לזה שמשהו קורה לאנשים שמגיעים לגיל 40, ואצל כל אחד הביטוי יהיה מעט שונה, אבל המשותף לרוב האנשים סביב הגיל הזה, הוא איזשהו חישוב מסלול מחדש, ורצון להביא את החיים למחוזות טובים ומשופרים יותר.
אחד הדברים העיקריים שקורים לגוף מעל גיל 40 הוא האטת המטבוליזם. הגוף נעשה איטי יותר מאשר בגילאי ה-20 וה-30, מסת השריר שלנו יורדת לאט לאט, וגם המצב ההורמונלי של הגוף משתנה גם אצל גברים וגם אצל נשים.
דבר נוסף וקריטי שקורה לרוב אצל בני 40 ברמה הפיזיולוגית הוא השמנה. אצל גברים ההשמנה תהיה לרוב באזור הבטן והם יתלוננו לעיתים על הכרס שגדלה להם, ואצל נשים, ההשמנה תתבטא לעיתים באזור האגן והירכיים. כמובן שזה משתנה מאדם אחד לשני.
על מנת לעזור לגוף להתמודד עם השינויים שהוא עובר בגילאים הללו, מומלץ לתגבר בפעילות גופנית, כאשר אנשים רבים בוחרים בריצה, שהיא פעילות גופנית עצימה שעונה על צרכים רבים וביניהם: פריקה רגשית, חיזוק פיזי ותחושת הצלחה מנטלית.
ניתן לראות בנוסף, שאנשים רבים שחצו את גילאי ה-40, מתחילים לפתע להתאמן לחצאי מרתון ומרתון למרות שלא התאמנו לעולם. מצד אחד, מדובר בפעילות גופנית מעולה ומבורכת שתורמת לשיפור תפקודי הלב, לחיזוק שרירי הגוף והיציבה, חיזוק העצמות ומערכת החיסון, אך מצד שני, תהליכים אינטנסיביים מדי בגיל מבוגר יחסית ובעיקר כשמדובר בתהליך לא מספיק הדרגתי, עלול להיות מסוכן לבריאות ולגרום לפציעות מיותרות.

מהם אמצעי הזהירות שניתן לנקוט על מנת לרוץ בצורה בריאה בגילאים הללו?
- הדרגתיות – מומלץ להתחיל לרוץ בהדרגה, אפילו לשלב הליכה אם לא רצתם מעולם. תנו לגוף להכיר את הריצה מהתחלה.
- עבדו עם מאמן ריצה מוסמך – שיעזור לכם לבנות תכנית מותאמת אישית, שתהיה גם מספיק הדרגתית ובריאה. בנוסף, בקשו מהמאמן להקפיד אתכם על טכניקת ריצה נכונה.
- בחרו נעלי ריצה שמתאימות לצרכים האישיים שלכם. הנעליים צריכות להיות נוחות, קלילות ומותאמות למרחקי הריצה ומשטחי הריצה שתרוצו עליהם.
- הוסיפו אימוני כוח לתוכנית האימונים השבועית שלכם – לפחות 2 אימונים בשבוע, שיעזרו לכם לחזק את השרירים ולמנוע פציעות מיותרות.
- הוסיפו אימוני יוגה או פילאטיס – שיאזנו את הגוף מבחינת כוח וגמישות, שיחזקו את שרירי הליבה ובכך ישמרו על הגב והברכיים ובכך הסיכון לפציעות יפחת.
- שמרו על תזונה נכונה ומשקל תקין – שתתמוך בגוף, תחזק אותו ובכדי לא להעמיס על המפרקים שלכם.
- זכרו להקשיב לגוף שלכם ולכבד אותו. עם הגיל הגוף נעשה פחות גמיש ויותר מועד לפציעות, אך כל עוד תדעו לאזן בין פעילות למנוחה, לעשייה והקשבה, כך תוכלו לרוץ לאורך זמן ולהפיק מהריצה את המיטב.
מאת : שרון ינובסקי קפלן – מאמנת כושר וריצה, אמא לארבע, מרתוניסטית ועיתונאית.
