שלל הסגולות הרפואיות של הקקאו

כולנו כבר שמענו אינספור פעמים ויותר על עולמם המופלא של מזונות העל – או יותר נכון כמה הם מופלאים לגוף שלנו, וכולנו כבר הכרנו אינספור מזונות על כאלה שממשיכים לצוץ כפטריות אחר הגשם. אבל אנחנו כאן כדי לגלות לכם בסוד כמוס, שקיים, בין כל אלה, מזון אחד יחיד ומיוחד, שהוא לא סתם מזון על – אלה “מזון על חלל”, או במילים אחרות “הדובדבן שבקצפת” – והוא בכלל קקאו.
ואם כבר הזכרנו את הדובדבנים, תתפלאו לדעת, שעל פי מומחים בתחום, אגוז הקקאו – מזון האלים (מיד תבינו), מרוכז בכמות הגבוהה ביותר של נוגדי חמצון וערכים תזונתיים, גבוהה יותר אפילו מזו הנמצאת במובחרים שבפירות היער האדומים הידועים בנוגדי החמצון המרשימים שבהם – אוכמניות וגוג’י ברי למשל.
אז בואו נגלה על קצה המזלג במה בעצם מדובר:
שלל הסגולות הרפואיות של הקקאו למעשה נתגלו כבר בימי קדם על ידי מסורות עתיקות, החל מהשפעתו החיובית לדוגמה על מערכת הדם והלב שלנו, על האיזון ההורמונלי, על מערכת העיכול ואפילו על מערכת העצבים שלנו. לא בכדי לפני שנים רבות קיבל עץ הקקאו הקטן והירוק, זה הגדל למרגלות הרי האנדים, והמפיק לנו את אגוזי הקקאו המדהימים, את הכינוי “תיאוברומה” שפירושו ביוונית הוא: תאו=אל ו-ברומה=אוכל, ובביטוי אחד – מזון האלים! זאת גם בשל הטעם המיוחד שלו. הכינוי כול כך השתרש עד כי אחת מן התרכובות הכימיות המצויות בצמח הקקאו זכתה לשם: תיאוברומין.
ואם נתחיל לצלול לעומקם של הערכים התזונתיים המופלאים שיש בקקאו אותה תרכובת כימית – התיאוברומין היא מקום מצוין להתחיל בו! אז קדימה לעבודה…
מהי אותה תרכובת כימית? התיאוברומין זוהי תרכובת שמשתייכת למולקולות ממשפחת הפורינים –המיוצרות גם בכל תא ותא בגופנו, כשהן משתתפות בתהליך החשוב של יצירת מולקולת ה- DNA וה- RNA- המולקולות החשובות ביותר בכל היצורים החיים, הנושאות והמגדירות את כל המידע התורשתי ואת כל תהליכי החיים בתאים. בנוסף, מספר מחקרים מראים כי התיאוברומין משמש כמסייע למערכת הנשימה וכמדכא שיעול כשישנן עדויות שהוא אף יעיל יותר מהתרופה הפופולרית לשיעול – קודאין ובניגוד אליה ולתרופות אחרות, אינו גורם לתופעות לוואי.
מחקר בנושא משנת 2005 שבוצע על ידי המחלקה לרפואת בית החזה, מכון הלב והריאות הלאומי, של אימפריאל קולג’ בלונדון, בו נוסה התיאוברומין הן על שפני ניסיונות והן על בני אדם, מצא כי התיאוברומין הוא טיפול חדשני ומבטיח, שעשוי להוות בסיס לקבוצה חדשה של תרופות נגד שיעול.
ומה עוד מכיל הקקאו? פלבנואידים ופוליפנולים!
הפלבנואידים והפוליפנולים/פנולים (פוליפנולים הן תרכובות המכילות הרבה מאוד פנולים) הינן תרכובות טבעיות מהצומח אשר ידועות ונמנות על נוגדי חמצון הקיימים החזקים ביותר. אותם נוגדי חמצון הם הנשק שלנו כנגד הרדיקליים החופשיים האחראים לחמצון, הרס וחורבן של תאי הגוף שלנו. הרדיקליים החופשיים הם אלה הגורמים, בין היתר, למחלות רבות ומגוונות – החל ממחלות לב וכלה במחלות סרטן. נוגדי החמצון, באמצעות לחימתם באותם רדיקליים הרסניים, מסייעים ומשפרים את מערכת החיסון שלנו, מפחיתים דלקתיות בגוף וכן מאטים ככל הניתן את תהליך הזיקנה – ובביטוי הנפוץ יותר משמשים כאנטיאייג’ינג טבעי.
מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי פלבנואידים הם מעכבים חזקים של ייצור פרוסטגלנדינים, שזוהי קבוצה של מולקולות איתות פרו-דלקתיות חזקות – משמע מעוררות תהליכי דלקתיות בגוף. איך הפלבנואידים עושים זאת? בכך שהם מעכבים אנזימים מרכזיים המעורבים בביו-סינתזה (בייצור) של פרוסטגלנדין.
את הפלבנואידים ניתן למצוא בעוד מזונות, למשל בתה הירוק, בענבים אדומים וביין האדום – כשאת הכמות הרבה ביותר שלהם נמצא היכן? נכון מאוד! 😊 באגוז הקקאו שלנו. וכדי לסבר את האוזן יש הטוענים שהקקאו מכיל פי 3 יותר פלבנואידים מהתה הירוק למשל.
בנוסף לזה, הקקאו עשיר במינרלים, חומצות שומן וויטמינים הידועים בחיוניותם לגופנו כגון: ברזל, אבץ, מגנזיום, נחושת, כרום, ויטמין סי, חומצת שומן מסוג אומגה 6. כל אלה ועוד הוכחו במגוון חקרים כמשפרים את לחץ הדם, מסייעים לירידה במשקל, מונעים את הסיכון לפתח סוכרת סוג 2 ומסייעים למניעה של אנמיה הנגרמת עקב חוסר בברזל.
הסיבים התזונתיים שבקקאו עוזרים לפעילות תקינה של מערכת העיכול, ריבוי מצע החיידקים הטובים במעי וחיזוק משמעותי של מערכת החיסון.
שנמשיך עוד? בוודאי!
וכדי שנסיים את המאמר במצב רוח מרומם, כמו שאומרים, קבלו את “כימיקל האושר”, את ה – אנאנדמיד!
אנאנדמיד הוא נוירוטרנסמיטר – מוליך עצבי, מעין “שליח” של אותות ומידע בין התאים במערכת העצבים, שמה שחשוב לנו לגביו, היא העובדה שהמבנה, תכונותיו של האנאנדמיד והשפעתו דומות לזו של ה- THC (Tetrahydrocannabinol), החומר הפעיל בקאנאביס, הלו היא המריחואנה, ללא ההשפעות השליליות שלה. פירושו של השם אנאנדמיד או ליתר דיוק “אננדה” בסנסקריט עתיקה הוא “אושר”, “שמחה”, “עונג” ולכן קשה שלא להסיק מכך שאת ההשפעה הזו – אנחנו בטח ובטח רוצים לחוות! 😊 האנאנדמיד, בין היתר, משרה עלינו הרגשת רוגע ואופוריה וכפועל יוצא מכך עליה במצב הרוח.
ומה מצאו המחקרים? שני דברים מעניינים:
באחד המחקרים בנושא, נמצאו רמות גבוהות יותר של הקורטיזול – הורמון הלחץ, אצל עכברים אשר מבצעי המחקר דיכאו את רמת האנאנדמיד במוח שלהם באופן מלאכותי, מאשר אצל עכברים רגילים עם רמות טבעיות של אנאנדמיד. כמו כן אותם העכברים שרמות האנאננדמיד דוכאה אצלן היו מפוחדים יותר.
ומה הקשר לקקאו? ובכן, במאמר שפורסם ב-Nature ב-1996 נמצא כי שוקולד המכיל קקאו מכיל כמויות משמעותיות של אנאנדמידים או חומרים שגורמים לשחרור אנאנדמידים.
כמו כן מחקר נוסף משנת 1996 מצא כי כמות המריחואנה הדרושה למטרות רפואיות עשויה להיות מופחתת על ידי שימוש בה עם שוקולד (המכיל קקאו), מה שמפחית הן את הסיכונים והן את העלות הכרוכים במריחואנה.
אז האם זה אומר שאנו ממליצים מעתה והלאה לאכול שוקולד? אז זהו, שלא ממש! שוקולד כאמור מכיל יחד עם הקקאו גם כמויות עצומות של סוכר. החוכמה היא לצרוך את הקקאו טבעי ככל הניתן ולשלב אותו במשקאות חמים או קרים.
מה שכן, ההמלצה החמה או ליתר דיוק הקרה שלנו לימי הקיץ החמים הללו, גשו ותכינו לכם משקה שוקו בננה טעים, בריא, מזין, מעלה מסת שריר ובעיקר… מלא בקקאו. מתכון ממש כאן בלינק:
https://goodnutrition.co.il/recipes/banana-chocolate-smoothie/
ואל תשכחו להוסיף הרבה קרח… לרוויה
מאת: עינב בורשטיין – מדריכת כושר ויועצת תזונה טבעית.